Η Φλώρινα
Η Φλώρινα, ένας από τους 4 Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, έχει πολλές φυσικές ομορφιές για αυτό και προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό διαθέτοντας ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα (Βίγλα Πισοδερίου), αλλά και για θερινό τουρισμό καθώς οι έξι λίμνες της και ιδιαίτερα η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα με τις απείρου κάλους ομορφιές, τις αγιογραφίες, τα βυζαντινά μνημεία και τους εξαιρετικού ενδιαφέροντος ναούς προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, είναι τα δύο σύμβολα του νομού, αλλά και για ολόκληρο το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Οι λίμνες, περιβάλλονται από ορεινούς όγκους, από το Βροντερό στη δύση ως τον Βαρνούντα στην ανατολή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό Δρυμό της χώρας, με έκταση διακόσια πενήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο δρυμός των Πρεσπών είναι σε ένα σημαντικό του μέρος ζώνη απόλυτης προστασίας. O υδάτινος όγκος τους έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Η περιοχή έχει πολύ πλούσια πανίδα ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλότητας βιοτόπων και της τοπογραφίας. Οι λίμνες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των παρυδάτιων πτηνών. Συνολικά πάνω από 200 είδη έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες και τα γύρω δάση. Η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Το γραφικό χωριό Ψαράδες με τα βυζαντινά μοναστήρια, στους βράχους, βρίσκεται κοντά στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και οι βραχογραφίες που μπορεί να δει ο επισκέπτης κάνοντας μια βόλτα με βάρκα. Στη Μικρή Πρέσπα υπάρχει το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, που βρίσκεται και ο ομώνυμος ναός, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα Βυζαντινής ναοδομίας.
Λίγα χιλιόμετρα δυτικά από τη πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1600-1900 μέτρα, εκεί που συναντιόνται οι οροσειρές του Βαρνούντα και του Βέρνου, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου. Επαγγελματίες αλλά και αρχάριοι σκιέρς μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στις 4 πίστες 9 χλμ. του χιονοδρομικού κέντρου. Καθημερινά λειτουργεί το καταφύγιο ορειβατών-χιονοδρόμων με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων, όπως επίσης και σαλέ με καφετέρια και εστιατόριο.
Ένα από τα σημαντικότερα και διασημότερα σημεία του νομού, στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε περνώντας από τους δρόμους των περίφημων και εκλεκτών κρασιών της περιοχής Αμυνταίου, είναι το Νυμφαίο, το θρυλικό βλαχοχώρι στις κορυφογραμμές του Βιτσίου, σε υψόμετρο 1350 μ.. Η Φύση του είναι συναρπαστική, με τις οξιές να οριοθετούν την κατοικημένη περιοχή από το παρθένο δάσος, και τουριστική υποδομή που θυμίζει χωριά των Άλπεων. Ξακουστό κέντρο αργυροχρυσοχοΐας από το 17ο έως τον 19ο αιώνα, το Νυμφαίο θεωρείται σήμερα το ομορφότερο χωριό της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης, με τα βλάχικα αρχοντικά, τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζουν το Σπίτι των Χρυσικών της Νεβέσκας, αντίγραφο του παλιού αρχοντικού στο οποίο στεγάζεται το μουσείο λαογραφίας. Επιστρέφοντας από το Νυμφαίο αξίζει το κόπο μια επίσκεψη στον Αρκτούρο, μια προστατευόμενη περιοχή με ξεχωριστή σημασία στην οποία γίνεται εκτροφή και προστασία της καφέ αρκούδας, σε μια σημαντική πρωτοβουλία της Δυτικής Μακεδονίας με Πανελλαδική και παγκόσμια εμβέλεια για τα απειλούμενα ζώα με τη συνεργασία της WWF. Άξιο λόγου είναι επίσης και το κέντρο προστασίας λύκου που λειτουργεί από το 1998 στο χωριό Αγραπιδίες .
Φωτογραφίες
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ!